افغانستانبرگزیده های سایتتیتر یک

طرح تک کرسی برای انتخابات توهین به مردم

طرح تک کرسی برای اصلاح انتخاباتی مناسب نیست و توهینی برای مردم محسوب می شود. این طرح نه تنها توهین بلکه بی ادبی و بی احترامی بزرگی به مردم افغانستان است

تصویب پیش نویس قانون انتخابات از سوی کابینه افغانستان انجام شده است. در این پیش نویس برگزاری انتخابات به گونه تک کرسی است که بر اساس آن باید ولایت ها به چند حوزه تقسیم گردد و نامزدان تنها حق برنده شدن در یک حوزه انتخاباتی را داشته باشند. در نظر داشت عادلانه بودن، شفاف بودن انتخابات و عمومی بودن این روند بر این تعدیل گنجانیده شده است. قرار است این پیش نویس پس از تغییرات پیشنهاد شده در جلسه کابینه به شکل فرمان تقنینی از سوی رییس جمهور امضا شود. داکتر عبدالله می گوید که راهی برای اصلاحات انتخاباتی هموار شده است. آیا با این تفاسیر راهی برای اصلاحات انتخاباتی هموار شده است؟

محمد نعیم ایوبی، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، در برنامه «بازنگاه» گفت: بحث اصلاحات نظام انتخاباتی یک بحث جنجال برانگیز و بسیار طولانی و طاقت فرسا شده است. طرح جدید اصلاحات انتخاباتی توسط کابینه تصویب شده است. حکومت در این قضیه بسیار مشکوک برخورد می کند و این طرح را با هیچ کسی شریک نساخته است.

وی، معتقد است این طرح برای افغانستان طرح مناسبی نیست و توهینی برای مردم محسوب می شود و افزود: این طرح نه تنها توهین بلکه بی ادبی و بی احترامی بزرگی به مردم افغانستان است. دولت مدتی عده ای را مصروف کمیسیون اصلاحات ساخت. در این کمیسیون افرادی کار می کردند و منابعی دراختیارشان قرار گرفت، آنها با مردم در سطح ولایت ها دید و بازدید داشتند. در میان مردم نوعی امیدواری برای اصلاحات انجام شد اما بازهم جوابی نداد. فرمان اولی صادر شد به بازی گرفته شد. فرمان دومی صادر شد بازهم به بازی گرفته شد. از ملل متحد خواسته شد تا این موضوع را بازرسی کنند این کار هم به بازی گرفته شد. بازهم از ملل متحد خواسته شد تا بر لیست رای دهندگان کار کنند مطمین هستم که این بار هم این موضوع به بازی گرفته می شود.

ایوبی افزود: حالا دولت سعی می کند فرمان را به ماده ۱۰۹ راجع بسازد که مطابق با آن، پارلمان در سال آخر نمی تواند روی فرمان تقنینی بحث کند. حکومت تا بحال از تمام حرکات استفاده کرده تا اصلاحات انتخاباتی را با بن بست مواجه کند و حالا این طرح را مطرح می کند بنابراین بی ادبی و بی احترامی به اراده مردم محسوب می شود.

رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، با بیان اینکه بحث تک کرسی در کشور ما نمی تواند جواب دهد، افزود: کدام منطق می تواند این طرح را بپذیرد. شاید در بسیاری از کشورها بتواند طرحی بسیار خوب باشد و بتواند عدالت انتخاباتی در آنجا تامین شود اما در کشور ما که امروز جنگ است. نفوس مشخص نیست، مرزها مشخص نشده و افراد زورمند درولایت ها حاکم هستند و اگر حوزه ها کوچک شود نفعش فقط به افرادی می رسد که در آن حوزه ها زورمند هستند. بی ثمر و مضر است.

وی، ادامه داد: متاسفانه رهبران ما بسیار قومی فکر می کنند و فقط به خاطر یک قوم بدون درنظرداشت واقعیت هایی که در جامعه است به سمت روشی می روند که شاید در آینده ها بتواند موثر باشد اما در حال حاضر هیچ کارآمدی نداشته بلکه مضر هم خواهد بود. حکومت با این طرح از واقعیت هافرار می کنتد و با روان مردم بازی می کند.

ایوبی گفت: فرض را بر این می گیریم که این طرح تاز ه برای انتخابات طرحی خوب و بدون نقصی باشد اما باید بدانیم که چگونه باید آن را عملی کنیم. این اشتباه ما در گذشته ها هم بوده است که همیشه طرح های لوکس را ترجمه می کنیم بدون اینکه بدانیم کاربردی در کشور ما دارد یا خیر و این زیان آورترین کار است.

وی، در پایان با انتقاد از رییس اجرایی گفت: متاسف هستم که تیم ریاست اجرایی هم، با این موضوع تکنیکی و حقوقی نمی کند و فقط به جنبه سیاسی آن توجه می کند. مطمین هستم که هنوز هم بعضی از معامله ها میان دو رهبر وجود دارد تا تفاهم کنند. آنها هنوز یکدیگر را نپذیرفته اند و اختلاف دارند. از این جهت که به کنفرانس بروکسل نزدیک می شوند تلاش می کنند یک بار دیگر با افکار عامه بازی کنند.

نرخ اسعار خارجی نرخ اسعار خارجی در بدل پول افغانی
دکمه بازگشت به بالا
بستن