یافتههای یوناما: در عملیات طالبان در سیوک شیبر دایکندی غیرنظامیان قربانی شده اند

در گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت این سازمان آمده است قربانیان یورش طالبان به منطقهی سیوک-شیبر مرکز ولایت دایکندی، غیرمسلح بودهاند.
این عملیات به تاریخ سوم ماه قوس سال جاری خورشیدی صورت گرفته بود.
در گزارش تازهی گوترش آمده است در این عملیات طالبان، پنج مرد و سه پسر کشته شدهاند و یک زن زخم برداشته است.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل آمده است که این کشتار فراقضایی بوده است.
طالبان، قربانیان را «بغاوتگر» خوانده و گفته بودند که آنان با نیروهای این گروه درگیر شده بودند.
در گزارش گوترش آمده است که یافتههای یوناما یا دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان نشان میدهد که کشتهشدگان در زمان مرگ غیرمسلح بودهاند.
تلفات غیرنظامیان
براساس گزارش دبیرکل سازمان ملل، یوناما از ۱۵ نوامبر تا ۳۱ جنوری سال جاری میلادی، کشتهشدن ۲۰ نفر و زخمیشدن ۸۳ نفر در سراسر کشور را ثبت کرده است.
مواد منفجرهی دستساز و مهمات منفجرنشده از عوامل اصلی آسیب غیرنظامیان بودند و کودکان یک سوم قربانیان را تشکیل میدهند.
در بخشی از گزارش گوترش آمده است حملاتی که مسئولیت آنها را داعش بر عهده گرفته یا به آنها نسبت داده شده، کاهش یافته است.
طبق این گزارش، بین ۱۴ نوامبر و ۳۱ جنوری، سازمان ملل متحد ۱۶ حمله توسط داعش را در چهار ولایت ثبت کرده است، در حالیکه در زمان مشابه ۲۰۲۲-۲۰۲۱ تعداد حملات داعش ۵۳ حمله ثبت شده است.
مجازات شلاق
در گزارش دبیرکل سازمان ملل آمده است که بهدنبال اعلام ۱۳ نوامبر توسط سخنگوی طالبان در مورد الزام به اعمال حدود و قصاص در صورت تحقق شرایط شرعی، یوناما افزایش قابل توجهی اجرای مجازات شلاق را ثبت کرده است.
این احکام بر حداقل ۲۲۲ مرد و ۴۲ زن که متهم به جرایمی از جمله زنا، «فرار از خانه»، سرقت، همجنسگرایی، مصرف مشروبات الکلی، کلاهبرداری و قاچاق مواد مخدر بودند، تطبیق شده است.
در هفتم دسامبر، اعدام در ملاءعام در شهر فراه در غرب افغانستان نیز انجام شده بود.
قتل، بازداشت و شکنجهی مقامات و نظامیان پیشین
یوناما موارد قتلهای قضایی، بازداشتهای خودسرانه و شکنجه و بدرفتاری با مقامات دولتی و نظامیان پیشین توسط طالبان را نیز مستند کرده است.
طبق گزارش گوترش، از اوسط نوامبر تا آخر جنوری، دستکم نُه قتل فراقضایی، ۱۷ مورد بازداشت خودسرانه و حداقل نه مورد شکنجه و بدرفتاری توسط یوناما ثبت شده است.
یوناما همچنین دستکم سه قتل فراقضایی، چهار مورد بازداشت خودسرانه و حداقل سه مورد شکنجهی افراد متهم به داشتن ارتباط با «جبهه مقاومت» در پنجشیر را توسط طالبان مستند کرده است.