افغانستانتیتر یک

گزارش ایراف: بمب آمریکایی در حمله پاکستان به کنر استفاده شده است

گزارش ایراف و بررسی جداگانه بی‌بی‌سی از بقایای مهمات حمله اخیر پاکستان به کنر نشان می‌دهد که در این حمله از بمب نوع ام‌کی۸۲ ساخت امریکا استفاده شده است. با این حال، چگونگی رسیدن این مهمات به پاکستان هنوز روشن نیست و نیازمند بررسی مستقل است.

به گزارش خبرگزاری رشد؛ گزارش ایراف می‌گوید بررسی بقایای مهمات برجامانده از حمله هوایی اخیر ارتش پاکستان به ولسوالی نورگل کنر، استفاده از بمب نوع ام‌کی۸۲ را نشان می‌دهد؛ بمبی که در ایالات متحده تولید می‌شود و در نسخه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بر اساس بررسی منتشرشده از سوی بخش راستی‌آزمایی بی‌بی‌سی، روی یکی از قطعات باقی‌مانده عبارت مربوط به MK82 و شماره ۱۴۷۲۱۴ دیده می‌شود که این شماره به یک قطعه ساخت شرکت لاکهید مارتین نسبت داده شده است. بی‌بی‌سی تأکید کرده که این شواهد می‌تواند نشان‌دهنده تولید این قطعه توسط لاکهید مارتین باشد.

ایراف نیز با استناد به این نشانه‌ها احتمال داده است که مهمات مورد استفاده، از ذخایر تسلیحاتی کشورهای دریافت‌کننده سلاح‌های امریکایی به پاکستان منتقل شده باشد؛ اما این مسیر تاکنون به‌گونه مستقل تأیید نشده است. بنابراین، استفاده از مهمات ساخت امریکا لزوماً به معنای آن نیست که این بمب مستقیماً از سوی واشنگتن برای این حمله در اختیار پاکستان قرار گرفته است.

این گزارش در حالی منتشر شده که سازمان ملل متحد کشته‌شدن دست‌کم سه غیرنظامی، شامل یک مرد، یک زن و یک دختر، و زخمی‌شدن چهار نفر دیگر را در حمله هوایی ۲۱ سپتامبر در کنر تأیید کرده است.
پاکستان اعلام کرده بود که حملاتش مواضع گروه‌های مسلح و مراکز آموزشی آنان را هدف قرار داده و از کشته‌شدن ۲۸ فرد مسلح خبر داده است؛ این ادعا درباره شمار تلفات افراد مسلح به‌گونه مستقل تأیید نشده است.

حملات هوایی پاکستان در سال ۲۰۲۶ بارها به تلفات غیرنظامیان در افغانستان انجامیده است. یوناما در حملات ۲۸ جون در پکتیکا، پکتیا و کنر دست‌کم ۲۸ کشته و ۴۹ زخمی غیرنظامی را ثبت کرد و بر رعایت اصول تفکیک، تناسب و اقدامات احتیاطی در حملات تأکید کرد.

اهمیت این گزارش تنها به منشأ ساخت بمب محدود نمی‌شود؛ مسئله اصلی، زنجیره انتقال و مسئولیت استفاده از این مهمات در حمله‌ای است که سازمان ملل کشته‌شدن و زخمی‌شدن غیرنظامیان در آن را تأیید کرده است. اگر بررسی‌های مستقل تولید و مسیر انتقال این مهمات را مشخص کند، می‌تواند اطلاعات مهمی درباره زنجیره تأمین تسلیحات مورد استفاده در عملیات‌های برون‌مرزی پاکستان ارائه دهد.
در عین حال، نباید از شناسایی یک بمب ساخت امریکا، بدون شواهد بیشتر، نتیجه گرفت که امریکا این مهمات را برای حمله اخیر در اختیار پاکستان قرار داده است. تفکیک میان کشور سازنده سلاح، کشور دریافت‌کننده و مسیر انتقال آن برای یک گزارش دقیق و مستند ضروری است.

نرخ اسعار خارجی نرخ اسعار خارجی در بدل پول افغانی
دکمه بازگشت به بالا
بستن