اجتماعیافغانستاناقتصادیبرگزیده های سایتتیتر یک

از مرگ، طلا آفریدند!

سرزمینی که سال ها با کشت تریاک، آفریننده مرگ بود اکنون تبدیل به بهشتی برای طلای سرخ شده است

زعفران افغانستان از میان ۳۰۰ گونه‌ی زعفران از کشورهای مختلف، برای سومین سال پیاپی بهترین زعفران دنیا از سوی انستیتوت جهانی ذایقه و کیفیت انتخاب شد.

به گزارش خبرگزاری رشد، طلای سرخ افغانستان تنها با گذشت یک دهه چنان رشدی داشته است که با عنوان مرغوبترین زعفران جهان به دنبال تسخیر بازارهای جهانی است.

ولایت هرات پیشگام کشت این محصول به دلیل زمین های مرغوب به قطب سرخ کشور تبدیل شده است که می تواند الگویی برای دیگر ولایت های افغانستان باشد تا به جای کشت تریاک که جدایی از خطرات بازار سیاه این محصول، دلیل ویرانی زندگی مردمان جهان است، می تواند تبدیل به یکی از زیباترین محصولات کشاورزی شوند که یکی از بهترین بازارهای جهان را در اختیار دارد.

در حالی نام زعفران افغانستان به دلیل کیفیت بالا خواهان زیادی در سطح بین المللی دارد که محصولی نوپا در کشور می باشد و اکنون تنها یک درصد از صادرات جهان را شامل می شود.

کارشناسان امور زراعتی با بیان اینکه خریداران زعفران در جهان همواره به دنبال باکیفیت ترین زعفران بوده اند، عنوان می کنند که برند افغانستانی این گیاه طی چهار سال گذشته به عنوان مرغوب ترین زعفران جهان شناخته شده است.

بکر بودن زمین ها و تفاوت در حاصلخیزی این گیاه که عمدتا در هرات کشت می شود از دلایل کیفت بالای محصولات است که پس از آنکه زعفران کشور از سوی انستیتیوت بین المللی ذایقه و کیفیت، جایگاه اول را گرفت، تقاضا برای زعفران افغانستان بیشتر شده است.

رشد روزافزون زعفران در افغانستان برخی از تولید کنندگان این نبات را در سطح منطقه و جهان نگران کرده است که صادرات این محصول را در رقابت ناسالم و اعمال سازماندهی شده با مشکل روبرو می کند. ایران که خود ۹۶ درصد صادرات جهانی زعفران را در دست دارد، صادرات پیاز زعفران را به افغانستان قاچاق می نامد.

مرغوبیت بالای زمین های افغانستان در کنار قیمت بالا و بازار متقاضی، دیگر کشاورزان ولایت ها را برآن داشته است که به دنبال کشت این طلای سرخ در جایگزینی تریاک باشند.

برخی از کشاورزان با رشد روزافزون این محصول و بازار متقاضی، دست به کشت دواطلبانه زده اند که این گامی بلند در بخش کشاورزی افغانستان می باشد.

افغانستان در حالی با معضل گسترده بی کاری روبروست که مناطقی با آب و هوایی مناسب و زمین های مرغوب برای کشاورزی دارد و می تواند با بکارگیری برنامه جامع و کارآمد نه تنها نیازهای داخلی را برطرف کند بلکه مانند زعفران به یک صادرکنند تراز اول تبدیل شود.

نگرانی های کشوری مانند ایران که خود عمده ترین صادر کنند این محصول است و شاید این نگرانی نسبت به در دست داشتن یک درصدی افغانستان از صادرات این محصول، اغراق کننده به نظر برسد اما کیفیت بالای محصول زعفران افغانستان و تقاضای بالای جهانی آن، می تواند افغانستان را در آینده به قطب زعفران جهان تبدیل کند.

رسیدن به جایگاهی که فقط یک دهه از کشت زعفران در کشور می گذرد و اکنون به مرغوب ترین محصول زعفران جهان تبدیل شده است گامی بزرگ برای کشاورزی افغانستان است که می توان امیدوار بود که در روزگاری نه چندان دور، جهان افغانستان را به جای جنگ و تریاک با طلای سرخ بیاد آورد.

شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)

برچسب ها
نرخ اسعار خارجی نرخ اسعار خارجی در بدل پول افغانی
دکمه بازگشت به بالا
بستن