اخبار کوتاهافغانستانتیتر یک

شورای امنیت برای حکمتیار پول دست‌و‌پا می‌کند

منابع موثق به ۸صبح گفته‌اند که محمدحنیف اتمر مشاور امنیت ملی ریاست‌جمهوری از سفارت‌خانه‌های خارجی در کابل خواسته است که برای او پول بدهند تا این پول را در اختیار حکمتیار قرار دهد. منابع ما گفته‌اند که آقای محمدحنیف اتمر قصد دارد از منابع خارجی پول بگیرد تا این پول صرف هزینه‌های تنظیم حکمتیار شود. استدلال محمدحنیف اتمر در دیدار با سفارت‌خانه‌ها این است که آقای حکمتیار دیگر با دولت افغانستان در جنگ نیست و ایجاب می‌کند که مصارف شخص او و سازمان سیاسی‌اش پرداخته شود. ظاهرا آقای محمدحنیف اتمر می‌خواهد پول گزافی برای آقای حکمتیار دست‌وپا کند.
منابع موثق ما به‌طور مشخص از سفیر یا سفارت‌خانه‌ی هیچ کشوری نام نبردند. این منابع می‌گویند که آقای محمدحنیف اتمر درصدد است تا پول زیادی به دست بیاورد و آن را به آقای حکمتیار بسپارد. منابع ما می‌گویند که سفارت‌خانه‌های خارجی به آقای محمدحنیف اتمر گفته‌اند که موضوع را با کشورهای متبوع‌شان در میان می‌گذارند.
روشن است که دیپلومات و سفارت‌خانه چیز انتزاعی نیست. در مجتمع‌های دیپلوماتیک هر کشور در خاک یک کشور دیگر، کارمندان اطلاعاتی نیز حضور دارند. مسایلی مثل پرداخت پول به یک سیاست‌مدار یا مقام دولتی کشور میزبان، با دیپلومات‌هایی مطرح می‌شود که با استخبارات کشور مطبوع‌شان رابطه دارند. اگر کشورهای خارجی مقداری وجه نقد هم در اختیار آقای محمدحنیف اتمر قرار دهند، بدون شک که این پول از بودجه استخبارات آن کشور، یا‌‌ همان پول‌های اوپراتیفی و استخباراتی خواهد بود.
در گذشته هم به دفتر شورای امنیت ملی افغانستان پول‌های استخباراتی سرازیر می‌شد. در زمان آقای حامد کرزی افشا شد که سازمان‌های استخباراتی امریکا، بریتانیا و حتا ایران به این دفتر پول می‌پرداختند. حامد کرزی تمام این اطلاعات را در زمانی که برحال بود، تایید کرد. کرزی گفت که این پول‌ها را صرف مصارف دستگاه حکومت می‌کرد. بعدا گزارش‌هایی به نشر ‌رسید که حامد کرزی مقداری از پول‌های استخباراتی بی‌حساب و کتاب را در اختیار سیاست‌مداران، رهبران و برخی از اعضای پارلمان قرار می‌داد.
تقریبا تمامی رهبران تنظیم‌ها و برخی از چهره‌های سیاسی، از پول‌های استخباراتی در زمان حاکمیت حامد کرزی دریافت می‌کردند. همین پول‌ها شماری از این رهبران را به میلیونر بدل کرد. شاید آقای اتمر می‌خواهد که حکمتیار را هم به میلیونر بدل کند. این انتباه وجود داشت که اطرافیان رییس‌جمهور غنی می‌خواهند حکمتیار را در برابر دیگر رهبران سیاسی و تنظیمی علم کنند. روشن است که علم‌کردن حکمتیار بدون پول امکان‌پذیر نیست و شاید به همین دلیل است که اتمر دست به دامان سفارت‌خانه‌های خارجی برای پرکردن کیسه‌ی حکمتیار شده است.
اما برخی از منابع آگاه می‌گویند که حکمتیار چندان بی‌پول هم نیست. این منابع می‌گویند که حکمتیار را حلقات پول‌دار در کشورهای عرب‌زبان تمویل می‌کنند. شخص حکمتیار در سه دهه‌ی اخیر، پول‌های فراوانی به دست آورده است. حکمتیار در زمان جنگ با شوروی، پول فراوانی از کشورهای بلوک غرب و کشورهای عربی به دست می‌آورد. بعید نیست که حکمتیار مقداری از این پول‌ها را نزد خود نگهداشته باشد. علاوه برآن در جنگ‌های کابل نیز حکمتیار درآمد کلانی داشت. «زرداد» یکی از سردسته‌های تنظیم حکمتیار که در نیمه‌ی دوم دهه‌ی هفتاد در سروبی مستقر بود، از مسافران شاهراه کابل- جلال‌آباد اخاذی می‌کرد. او از کاروان‌های تجارتی هم پول می‌گرفت. گزارش‌های متعدد نشان می‌دهد که «زرداد» در مواردی گروگان‌گیری هم می‌کرد و باج می‌گرفت. برخی از همکاران سابق حکمتیار نوشته‌اند پولی که «زرداد» به دست می‌آورد، مستقیما در اختیار حکمتیار قرار می‌گرفت. البته این تنها زرداد نبود که برای حکمتیار پول درمی‌آورد؛ حکمتیار مانند او چندین فرمانده پول‌ساز دیگر هم داشت.
در نیمه دوم دهه‌ی هفتاد و در اوج جنگ‌های کابل، حکمتیار دستور نداده بود که مواد غذایی و دارویی نباید از مناطق زیرکنترول او وارد شهر کابل شود. در آن زمان هم کاروان‌های مواد غذایی توسط حکمتیار ضبط شد. گزارش‌هایی وجود دارد که تفنگ‌داران وابسته به حکمتیار در آن زمان حتا شش یا هفت کیلو گندم مردم بی‌بضاعت را هم که می‌خواستند آن را از چهارآسیاب به کابل انتقال دهند، ضبط می‌کردند.
با اشغال کابل توسط طالبان، حکمتیار به ایران پناه برد. هیچ بعید نیست که مقام‌های ایرانی در اختیار او پول قرارنداده باشند. در گزارش‌های متعدد آمده است که تهران در سال ۲۰۰۲ پس از آن‌که جورج‌بوش رییس‌جمهور وقت امریکا، حکومت تهران را در کنار صدام‌حسین و کوریای شمالی محور شرارت خواند، حکمتیار را با بسته‌های پول به جنگ نیروهای امریکایی و حکومت موقت افغانستان فرستاد. بعید نیست که پول‌های ایران هم حالا در اختیار حکمتیار باشد.
باآن‌که حکمتیار پول فراوان دارد، مشاور شورای امنیت ملی افغانستان هم می‌خواهد پول در اختیار او بگذارد. مشاور شورای امنیت ملی شاید می‌خواهد که با پول‌دارکردن حکمتیار، او را حریف رهبران پول‌دار و قدرت‌مند دیگری بسازد که از شمال برخاسته‌اند. حتما محمد حنیف اتمر در نظر دارد که با تقویت سیاسی و مالی حکمتیار، پهلوی قومی ارگ را نیرومند‌تر سازد تا در معادلات قومی آینده، بتواند روی حکمتیار حساب کند.

منبع: روزنامه هشت صبح

نرخ اسعار خارجی نرخ اسعار خارجی در بدل پول افغانی
دکمه بازگشت به بالا
بستن