افغانستانتیتر یک

گزارشگران بدون مرز: طالبان با شعبه ۰۱۵ خبرنگاران را سرکوب می‌کند

سازمان گزارشگران بدون مرز هشدار داده است که طالبان با ایجاد سازوکاری متشکل از نظارت، ارعاب و سرکوب، آزادی رسانه‌ها در افغانستان را هدف قرار داده‌اند. این سازمان می‌گوید شعبه ۰۱۵ استخبارات طالبان در بازداشت، تهدید و شکنجه خبرنگاران و کنترل محتوای رسانه‌ها نقش دارد.

به گزارش خبرگزاری رشد؛ سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارشی تازه گفته است که طالبان پس از بازگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱، سازوکار گسترده‌ای برای نظارت بر رسانه‌ها، ایجاد ترس میان خبرنگاران و سرکوب روزنامه‌نگاری مستقل ایجاد کرده‌اند.

این سازمان روز چهارشنبه، ۱۳ عقرب، نوشت که شعبه ۰۱۵ استخبارات طالبان یکی از بخش‌های اصلی این سازوکار است. به گفته گزارشگران بدون مرز، این شعبه پس از بازگشت طالبان به قدرت ایجاد شده و مسئولیت نظارت بر محتوای رسانه‌ها، بازداشت و تهدید خبرنگاران و پیشبرد فعالیت‌های تبلیغاتی در فضای آنلاین را بر عهده دارد.

در این گزارش به نقل از شماری از خبرنگاران افغان آمده است که مأموران شعبه ۰۱۵ آنان را به‌دلیل نشر گزارش‌های انتقادی احضار، بازجویی، تهدید و شکنجه کرده‌اند. برخی از این خبرنگاران گفته‌اند که در جریان بازداشت با ضرب‌وشتم و شوک برقی روبه‌رو شده و برای اعتراف علیه دیگر خبرنگاران تحت فشار قرار گرفته‌اند.

گزارشگران بدون مرز همچنین گفته است که از سال ۲۰۲۱ به این‌سو، دست‌کم ۷۷ خبرنگار در جریان موجی از بازداشت‌ها زندانی شده‌اند؛ مدت بازداشت آنان از یک هفته تا دو سال گزارش شده است.

این سازمان افزوده است که طالبان با صدور بیش از ۲۰ دستورالعمل در سطح ملی و شماری از فرمان‌های محلی، محدودیت‌های گسترده‌ای بر فعالیت رسانه‌ها وضع کرده‌اند. جلوگیری از نشر گزارش‌های انتقادی، محدودیت بر حضور زنان در رسانه‌ها و ممانعت از دعوت منتقدان طالبان به برنامه‌های رسانه‌ای، از جمله مواردی است که در گزارش به آن اشاره شده است.

در همین حال، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، در پاسخ به گزارشگران بدون مرز گفته است که اداره‌های مربوط، از جمله شعبه ۰۱۵ استخبارات، مطابق قانون فعالیت می‌کنند و هیچ‌کس به‌گونه خودسرانه بازداشت یا مورد بدرفتاری قرار نمی‌گیرد.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستان با محدودیت‌های گسترده‌ای روبه‌رو شده‌اند. گزارشگران بدون مرز پیش‌تر نیز درباره کاهش آزادی رسانه‌ها، بازداشت خبرنگاران و محدودیت بر فعالیت رسانه‌های مستقل در افغانستان هشدار داده بود.

گزارش تازه گزارشگران بدون مرز نشان می‌دهد که نگرانی‌ها درباره آزادی رسانه‌ها در افغانستان تنها به محدودیت‌های نشر و سانسور خلاصه نمی‌شود؛ بلکه روایت خبرنگاران از بازداشت، تهدید و شکنجه، ابعاد امنیتی و انسانی این محدودیت‌ها را نیز برجسته می‌کند. در چنین وضعیتی، دسترسی مردم به اطلاعات مستقل و امکان فعالیت آزادانه خبرنگاران با چالش جدی روبه‌رو است.

نرخ اسعار خارجی نرخ اسعار خارجی در بدل پول افغانی
دکمه بازگشت به بالا
بستن